La nostra associació és un Moviment educatiu que ofereix als infants i joves la descoberta de l’aventura de viure i créixer. També som un moviment pels joves, una associació que es construeix gràcies a la seva participació diària, activa i solidària.
Cada Agrupament Escolta i Guia és un punt de referència educatiu en el barri o poble on està arrelat. L’Agrupament pretén ser, pels infants i joves, un lloc on s’aprèn a participar, a parlar, a consensuar projectes en equip i a tirar-los endavant. En definitiva, un lloc on s’ofereix la possibilitat d’esdevenir ciutadans responsables i cristians conscients.
Què és l’escoltisme i el guiatge?
La proposta educativa es fonamenta en un sistema de pedagogia activa que concretam en tres opcions bàsiques, tres àmbits d’actuació, no excloents, interrelacionats que anomenam eixos i són: educació, fe i país.
EDUCACIÓ: Des d’aquest àmbit es pretén caminar cap a l’autonomia personal, la capacitat d’organitzar-se i l’autogestió del grup. Per això ens fonamentam en l’educació per l’acció, la pedagogia del projecte i la vida en petits grups. Tot es desenvolupa dins el marc de la natura.
FE: Proposam un model de vida, un model d’home vists en la persona i en la història de Jesús de Natzarè. I un àmbit per viure’l: l’Església, una església oberta a la problemàtica de la humanitat.
PAÍS: El nostre escoltisme es desenvolupa en un país concret i es proposa crear una consciència crítica sobre la situació actual de la nostra societat i de les seves possibilitats de transformació en totes les esferes, educant aquelles actituds i aquells valors que poden ajudar al canvi. Per això ens cal conèixer i estimar la nostra geografia; conèixer i assolir la nostra forma cultural concreta; respectar, conèixer i utilitzar la pròpia llengua.
Aquestes opcions queden concretades des del principi per un articulat que pren, tradicionalment, el nom de LLEI. És voluntàriament que el nin i la nina fan seva aquesta llei per mitjà de la PROMESA ESCOLTA, acte personal de compromís pel qual s’adhereixen al contingut de la proposta i projecte educatiu que l’Escoltisme li ofereix.
Pel MEGM la Llei Escolta diu així:
Ens esforçam a merèixer confiança i feim confiança a tothom.
Vivim la nostra fe i respectam les conviccions dels altres.
Aprenem a ser útils i a fer servei.
Som germans de tothom i treballam per la pau.
Som fidels al nostre país i ens sentim ciutadans del món.
Defensam la natura i protegim la vida.
Aprenem a viure en equip i tot ho feim entre tots.
Som decidits i afrontam les dificultats sense por.
Estimam el treball i volem fer bé les coses.
Aprenem a estimar i a jugar net.
La nostra història:
L’escoltisme neix a Anglaterra el 1907 de la intuïció de Lord Baden Powell (BP) que, observant i retenint els comportaments i les inquietuds dels joves del seu temps, va desenvolupar una proposta educativa que tenia per objectiu la formació de ciutadans compromesos i responsables, La proposta dóna el protagonisme als al·lots, en totes les seves activitats. Uns anys més tard, el 1912, Lady Olave, adaptant l’escoltisme fa una proposta per a les al·lotes: neix el guiatge.
El nostre escoltisme a Mallorca comença l’any 1956 de la mà de n’Eladi Homs i Zimmer i de la seva esposa Maria Ferret amb la formació de la Secció Ramon Llull acollida a una entitat anomenada Joventut Antoniana. Dos anys més tard va néixer el primer grup femení amb l’agrupament Reina Constança.
A partir dels anys 70 el Moviment Escolta i el Guiatge Catòlic de Mallorca inicià trobades conjuntes de cara a una unificació dels dos Moviments que es produí el mes de maig de 1977 amb el nom actual.
A la dècada dels vuitanta, un cop consolidat totalment l’escoltisme mallorquí, el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca celebra el seu vint-i-cinc aniversari amb una publicació anomenada “converses sobre escoltisme”.
Les fites principals:
L’any 1984 el Govern de les Illes reconeix la nostra Escola de Formació de Caps.
La compra d’un terreny a Sencelles al 1985 esdevé el primer Camp Escolta: Sa Torrentera.
A principis del 90 neix la Fundació Maria Ferret, Escoltisme i Guiatge de Mallorca, per donar suport a la tasca pedagògica del MEGM.
A l’any 1994 és fa la signatura del Protocol entre les associacions de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya, Escoltes de Menorca, Federació d’Escoltisme Valencià i Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca. Aquest protocol serà anomenat 4Vents.
Prop de 2000 persones participaren a la primera trobada d’escoltes i guies de les illes: el Sant Jordi 2000.
Al maig de 2001 s’inicien els tràmits per constituir la Federació d’Escoltisme i Guiatge de les Illes Balears. Fent una passa més amb les relacions interinsulars.
L’agost de 2003 organitza la primera trobada de Pioners i Caravel·les de caire internacional a la nostra illa.
Al 2006 commemoram el nostre 50è aniversari.
Al 2012 L’Algher s’afegeix al protocol de col·laboració de 4 Vents. A partir d’aquest moment el projecte 4 Vents ho formen Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya, Escoltes de Menorca, Federació d’Escoltisme Valencià, l’Algher i Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.
Al 2015 El Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca juntament amb la Fundació Maria Ferret i l’Aplec Scout organitzen el reconeixement a tota una aventura, 50 anys de Sa Fosca. La primera travessia que es va dur a terme per tres escoltes, en Maties Oliver, Tomàs Suarez i Bernadí Morey.
Al 2016 Es signen els Estatuts per crear la Federació projecte 4 Vents, Escoltisme i Guiatge del qual el MEGM i forma part.
Al 2016 durant el Camps Sant Jordi es munta una fira d’entitats per celebrar el 60è aniversari del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.
I així, el MEGM ha sabut adaptar la seva proposta educativa, més de 60 anys de canvis i transformacions socials.
Com ho feim: el nostre estil
L’escoltisme i el guiatge, té en compte l’evolució dels infants i joves, per això s’estructura en branques, cadascuna d’elles amb unes característiques metodològiques pròpies:
Ferrerets (6 a 8 anys): És la primera etapa i s’aprèn a conviure en grup i s’entra en contacte amb el món escolta i guia a partir del joc i l’experimentació.
Llops i Daines (8 a 11 anys): La seva unitat és l’Estol i viu els valors escoltes en el marc del “Llibre de la Jungla”, mitjançant el joc. El seu lema és “Tant com puc”. S’organitzen en grups que anomenam “sisenes”.
Ràngers i Esplet (11 a 14 anys): Actuen en petits grups anomenats “patrulles” on cadascú assumeix una responsabilitat concreta i es compromet a col·laborar amb els altres. L’aventura es planteja com a exploració i descobriment de si mateix i del món que l’envolta.
Pioners i Caravel·les (14 a 17 anys): En aquesta etapa es proposa una educació per la participació, la confiança i la responsabilitat. Se’ls proposa lluitar per un món més fraternal i més just; per això, se’ls ofereix l’oportunitat d’actuar, a través del projecte que anomenam empresa, que prepara els al·lots i al·lotes per ser més solidaris, actius i compromesos amb la construcció del món.
Rutes i guies (a partir dels 17): Inclou tres etapes successives es pretén arribar a l’autonomia del jove. Es comença per la preparació, formació i interiorització personal i comunitària; després per accions de servei d’utilitat a la comunitat; per arribar a la preparació per l’opció personal.
La cèl·lula bàsica d’organització i funcionament és l’Agrupament. Cada mes, tots els Caps de les unitats es troben al Consell d’Agrupament per coordinar-se i planificar.
També un cop al mes, tots els Caps que treballen a les mateixes etapes educatives es troben per intercanviar experiències i unificar criteris: són les Branques.
L’Equip de Comissariat, la nostra junta directiva, es reuneix cada setmana. Una vegada al mes es reuneixen al Comissariat Ampliat, amb tots els Caps d’Agrupament: és el motor de debat i consens del MEGM.
Altres espais de vida associativa són l’Esclafit, al començament del curs; la Diada del Pensament i l’Assemblea General.
Com és evident, el MEGM potencia els espais de trobada, però al mateix temps omplint-los amb continguts formatius.
El MEGM avui: a l’actualitat:
Arreu del món, hi ha 40 milions d’escoltes i 8 milions de guies. A Espanya som prop de 50.000.
A Mallorca, repartits en 15 Agrupaments per tota l’illa, hi ha gairebé 1100 infants i joves dels que 250 en són responsables, animadors i educadors.
Aproximadament, xerram d’uns 250 Ferrerets, 350 Llops i Daines, 250 Rangers i Esplet, 150 Pioners i Caravel·les i uns 100 Rutes; a més dels seus Caps.
Així, sens dubte, el MEGM planteja la única proposta educativa ferma que arriba fins els 21 anys i implantació a tota Mallorca.
El MEGM a altres entitats
Des del 1994 existeix el Protocol amb la Federació d’Escoltisme Valencià, Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya, Escoltes de Menorca, l’Alguer, AEG Nuredduna i el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.
Com a membres fundadors del Moviment Scout Catòlic (MSC), formam part de la Federación Española de Escultismo (FEE). Aquesta ens representa a la Conferència Internacional Catòlica d’Escoltisme (CICE) i a la Organització Mundial del Moviment Scout (OMMS).
Participam amb l’Eurotrànsit, un protocol de col·laboració amb escoltes d’Europa de l’est.
Som socis i col·laboradors del GOB, l’OCB, Joves per la Llengua, Fundació Pere Tarrés, Projecte Home, etc.
Estam presents als òrgans consultius de diferents administracions en temes com joventut, cultura, llengua…
Escoltisme
Presentació
La nostra associació és un Moviment educatiu que ofereix als infants i joves la descoberta de l’aventura de viure i créixer. També som un moviment pels joves, una associació que es construeix gràcies a la seva participació diària, activa i solidària.
Cada Agrupament Escolta i Guia és un punt de referència educatiu en el barri o poble on està arrelat. L’Agrupament pretén ser, pels infants i joves, un lloc on s’aprèn a participar, a parlar, a consensuar projectes en equip i a tirar-los endavant. En definitiva, un lloc on s’ofereix la possibilitat d’esdevenir ciutadans responsables i cristians conscients.
Què és l’escoltisme i el guiatge?
La nostra història:
Com ho feim: el nostre estil
El MEGM a altres entitats